Stereofotografie / 3D

 ↑   3D- of stereofotografie is het maken van foto's waarin je diepte kan zien. De foto kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Ik ben begonnen met één camera (Nikon Coolpix A) waarmee ik met behulp van een (Fotomate) Macro Focusing Rail Slider (of slidebar of macro rails) eest de linker en daarna de rechter foto maak. In beginsel houd ik hier een afstand van 6 a 7 cm (ruwweg de afstand tussen de ogen van een mens) tussen de linker en rechter foto. De slider helpt om de de camera tijdens het verschuiven recht (evenwijdig) te houden. De verschuiving tussen de beide foto's (basis) moet, wil je het goed doen, 1/30ste zijn van de afstand tot het dichtstbijzijnde object. Dus bij een basis van 6 cm mag het dichtstbijzijnde object niet dichterbij staan dan 1,80 meter (7 cm => 2,10 meter).
↑   Het grootste nadeel van bovenstaande methode is dat slechts beelden van stilstaande onderwerpen kan worden gemaakt. Het is dan ook daarom dat ik (via Marktplaats, omdat ze helaas niet meer nieuw leverbaar zijn) een Fuji FinePix REAL 3D W3 heb aangeschaft (inmiddels heb ik er 2). Omdat deze camera 2 foto's op hetzelfde moment maakt (met 2 sensoren en 2 lensen). Kwalitatief is deze Fuji wel minder dan de Coolpix A, maar ik kan nu wel bewegende onderwerpen (zoals bijvoorbeeld mensen en dieren) fotograferen in 3D :-) Met de "W3" kan je ook 3D filmen. De afstand tussen de 2 lensen (basis) is 7,5 cm. Het dichtstbijzijnde object mag dus niet  op een korte afstand dan 2,25 meter bevinden.
↑   Om de gemaakte foto's te bekijken moeten de losse beelden uit de Coolpix (de Fuji foto's kunnen in principe rechtstreeks op het scherm of d.m.v. een HDMI-kabel op TV worden bekeken)  tot een 3D beeld worden bewerkt. Ik gebruik hier het gratis programma StereoPhoto Maker (SPM) voor.

                    Klik
HIER om een korte/ beknopte handleiding te downloaden.
 
Handige links:

-
Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie
-
SterePhoto Maker (gratis software)
-
Lenticulair met SPM- International Stereoscopic Union
-
Deutsche Gesellschaft fur Stereoskopie
-
How to Make 3D Images Using StereoPhoto Maker
 
Op Phereo heb ik een aantal foto's staan. Het fijne aan Phereo is dat de kijker (bezoeker) de foto's op verschillende manieren kan bekijken (door in de balk onder de foto een keuze te maken).
 
 
=>   Klik    HIER    voor    meer    foto's   <=
 
Het is natuurlijk ook mogelijk om 3D foto's als ouderwetse stereokaarten te bekijken:
 
=>   Klik    HIER    voor    mijn    stereokaarten   <=
 
Mijn (overige) camera's:
 ↑   2 stuks L. Panasonic DMC-TZ5 (basis 11,5cm x 0,3 = minimaal 3,45 meter tot dichtstbijzijnde object)

↓  versie 2 (6 cm x 0,3 = minimaal 1,8 meter)
 
↑ Olympus e-pl6 met Lumix 3D lens   -   Holga 120 Stereo Pinhole Camera   -   Fuji FinePix REAL 3D W3
 
↑   2 stuks Praktica MTL3
 
↑  2 stuks Nikon Coolpix A met triggerset
 
↑ 2 x canon Power Shot SX150IS (met SDM)
 
↑ Flyer 6x6 Stereo Pinhole Camera